Užijte si každý doušek

Hrnek čerstvé horké kávy není zrovna dlouhotrvající potěšení, o to více bychom si ale každou takovou odpočinkovou chvilku měli užít. Přečtěte si několik jedoduchých a rychlých tipů, jak udělat i doma z obyčejné kávy zážitek!

Záleží na tom, jestli si chcete dát ranní šálek kávy, anebo odpolední cappuccino a také na Vašich preferencích: Silnější chuť a výrazné aroma, nebo jemná příchuť? Chcete si koupit balíček dobré kávy a užít si ji doma, nebo byste chtěli konečně najít dobrou kavárnu, do které se budete rádi vracet?

Ať už jsou Vaše záměry jakékoliv, následující tipy se Vám určitě neztratí.

Domácí úkoly aneb co je vážně nezbytné

Základní pravidla se naštěstí dají shrnout do několika jednoduchých bodů, které Vás dovedou k prvotřídní kávě. Ale pozor, bez nich to opravdu nepůjde...

  • Čerstvě pražená a mletá káva je nejlepší. Uvažovali jste také o vlastním mlýnku na kávová zrnka?
  • Pokud se rozhodnete pro kávu balenou, kupujte ji v malých množstvích. Malý balíček spotřebujete dříve, než z kávy začne vyprchávat aroma.
  • Používejte filtrovanou nebo balenou vodu, pokud si nejste jisti kvalitou té kohoutkové. Chlor nebo kovy ve vodě přebijí vůni kávy a zničí tak celý zážitek z Vašeho šálku.
  • Předehřejte si hrnek. Vtipný detail? Udělá obrovský rozdíl! Kávu si lze vychutnat jedině, když je teplá. Nahřátím hrnku třeba v mikrovlnce zabráníte jejímu zchladnutí – zkuste to, nestojí Vás to ani čas, ani peníze.
  • Čisté nádobí. Samozřejmost? Kávová zrníčka zůstávají zapadlá ve spárách nádobí a síťkách, opravdu jste zkontolovali i tato místa?


Dodáváme několik detailů pro labužníky:
  • Jednodruhová káva je obecně lepší, nejčastěji uvidíte Robustu nebo Arabicu. Arabica je většinou slabší, ale záleží i na způsobu pražení.
  • “Blended” káva kombinuje dva druhy kávových zrn. Ty mohou být smíchány jak před tak po pražení. Je hodně často prostě směsí Robusty s Arabicou, protože taková směs obecně chutná nejvíce lidem.
  • Fair Trade je organická káva, která je obvykle sázkou na jistotu. Jak by se dalo očekávat, seženete ji spíš v kavárně nebo specializovaném obchodě, než v supermarketu.
  • Na velikosti zrníček v rozemleté kávové směsi záleží! Pokud jste si pořídili mlýnek a připravujete si domácí kávu, zkuste vždy mezi prsty, jak hrubý prášek jste připravili. Tím brzy získáte pro kávu profesionální cit. Z příliš jemného prášku dostanete nepříjemně hořkou kávu, z moc hrubé směsi se zase nevylouhuje téměř žádné aroma.

Je vlastně dobré pít kávu?

Existuje mnoho jídel a nápojů, u nichž se zdá, že se odborníci nemohou shodnout. Je to zdravé? Měli bychom se tomu úplně vyhýbat? Káva bývá také často předmětem sporů.

Ve skutečnosti je klíč v denním množství a kvalitě kávy, kterou zvolíte. Je lepší dopřát si dražší kávu a nevypít jí deset hrnečků denně. Jinými slovy, nic se nemá přehánět, ale ani šidit.

Psychologický efekt v tomhle případě také udělá hodně: Když si v klidu vychutnáte dobrou čerstvou kávu s předehřátým kondenzovaným mlékem, máte pocit, že jste dostali to, na co jste měli chuť. Když se odbydete instantí směskou, chuť nikdy nebude taková, jaká by měla být. Vy to poznáte a brzy budete mít chuť na další kávu a podvědomě budete doufat, že další hrnek už bude chutnat dobře. Tohle se může opakovat celé dny a ve výsledku na ošizené kávě ani neušetříte.

Jaké jsou tedy efekty kávy na lidské zdraví?

  • Káva obsahuje antioxidanty. Ovoce a zelenina také, z kávy jsou ale podle vědců absorbovány lépe.
  • Zkuste si vypít kávu s ucpaným nosem. Nechutná? Vůně kávy je mocná a právě aroma je to, co působí proti stresu.
  • Kávový kofein v kombinaci s dalšími látkami z kávových zrn působí proti depresi. Kofein z CocaColy tentýž efekt nemá.
  • Káva před sportem zvýší Vaše odhodlání a tím pádem také výkonnost, mnoho sportovců to ví a využívá. Další skvělá zpráva je, že budete spalovat tuky dříve než bez kofeinu v krvi.
  • Pravidelné pití kávy podle studií z USA chrání Vaše tělo proti Alzheimerovi a cukrovce.

Do kuchyně nebo do kavárny

Ne v každé kavárně dělají dobrou kávu. To je bohužel fakt, který pravděpodobně nikdo z nás nemůže změnit. Jak ale rozlišit dobrou a špatnou kavárnu na pohled? Ideální by bylo odhadnout podnik hned u vchodu, pohledem na bar a na stolky ostatních návštěvníků. A to nejlépe rychle, abyste se případně ještě stihli otočit na podpatku a jít o dům dál, že?

Čtyři spolehlivé znaky dobré kavárny:
  1. Kávová zrna se melou a praží rovnou v kavárně. To je asi to nejlepší, co můžete dostat.
  2. Personál nenosí uniformy jako ve fast foodech, barista si neustále uklízí pracovní místo a nikdo jen tak nepostává okolo a nelelkuje.
  3. Obtěžují se s latté-artem. Asi neexistuje kavárna, kde by uměli vytvořit obrázek z mléčné pěny a zároveň neuměli udělat dobré cappuccino.
  4. Dostanete skleničku vody. Bez diskuze.

Slevový server garantuje: